Utrzymanie zdrowej i zrównoważonej diety to niezwykle trudne zadanie – szczególnie, gdy do tej pory nie przywiązywaliśmy wagi do jakości naszych posiłków i spożywaliśmy je nieregularnie. Jeżeli w tym opisie rozpoznajemy swoje nawyki żywieniowe, na pewno mamy też problem z podjadaniem między posiłkami.
Z dnia na dzień z pewnością nie uda nam się zrezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń. Jednak z powodzeniem możemy zastąpić tuczące chipsy i cukierki zdrowszymi zamiennikami.
Jakimi? Jeśli jesteśmy fanami bardziej słonych przekąsek, możemy samodzielnie przygotować sobie chipsy. z warzyw.
Wystarczy że obraną marchewkę czy cukinię wstawimy na odpowiednio długi czas do piekarnika. Odpowiednie będą dla nas także nachosy, jednak wykonane z mąki razowej.
Wielbiciele słodkich przekąsek mogą natomiast podjadać owoce – w formie koktajli, sałatek czy dodane do jogurtu. Z pewnością zasmakuje im także domowe musli oraz owsiane, pełnoziarniste ciasteczka.
Istotne jest jednak, aby zachować umiar – nawet najzdrowsze przekąski spożywane w nadmiarze, mogą zaszkodzić naszej wadze.
Topinambur – niezwykłe warzywo w kuchni
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia rosyjska