Współcześnie, bombardowani informacji o pozytywnych skutkach zdrowego stylu życia, coraz częściej wybieramy produkty spożywcze świadomie. Zwracamy uwagę na to jakiej są jakości i z jakiego źródła pochodzą. Dlatego też coraz częściej wybieramy produkty ekologiczne: niezawierające sztucznych nawozów i pestycydów.
Produkty ekologiczne jeszcze do niedawna dostępne były wyłącznie w wyspecjalizowanych, często niewielkich sklepach. Dzisiaj można je już nabyć niemal w każdym markecie. To za sprawą tego, że nawet popularni producenci żywności, którzy jeszcze kilka lat temu mieli do zaoferowania konsumentom podstawową linię produktów, obecnie produkują równolegle ekologiczne produkty spożywcze.
Bardzo duża część producentów żywności rozwinęła swoją ofertę o produkty ekologiczne. Przede wszystkim ze względu na nieustannie rosnący popyt na tego typu żywność. Mali przedsiębiorcy i duże koncerny dostrzegły, że tylko dzięki rozwojowi, będą mogli dotrzeć do zróżnicowanego odbiorcy i sprostać oczekiwaniom rynku.
Topinambur – niezwykłe warzywo w kuchni
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia rosyjska