Na rozwój przemysłu spożywczego bardzo duży wpływ mają nowe technologie. Producenci coraz częściej decydują się na innowacyjne rozwiązania, nowe maszyny produkcyjne i nowoczesne receptury produktów. Stawiają na ciągły rozwój, bo wiedzą, że jest on silną motywacją dla popytu rynkowego.
Dodatkowo, producenci żywności zdają sobie również sprawę z tego, że jeśli zaoferują konsumentowi nowe produkty, będą one znacznie bardziej konkurencyjne w porównaniu do tych, funkcjonujących już na rynku. Przyszłość przemysłu spożywczego opiera się na nowych technologiach, takich jak na przykład nanokapsulacja i nanoemulgacja prozdrowotnych składników żywności. Producenci stawiają także na zastosowanie nanobiosensorów oraz nanofiltrów w produkcji żywności.
Dodatkowo są skupieni na produkowaniu żywności wysokiej jakości, minimalnie przetworzonej, funkcjonalnej, dedykowanej i projektowanej pod konkretne zapotrzebowania rynkowe. Niezaprzeczalnym faktem jest, że przemysł spożywczy się zmienia. Podlega nieustannym procesom, mającym na celu jego unowocześnienie i wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań produkcyjnych.
Współcześnie jesteśmy świadkami tych przemian, a jednocześnie ich głównymi odbiorcami. Po to, by żyło nam się zdrowiej i lepiej.
Topinambur – niezwykłe warzywo w kuchni
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia rosyjska