Sztućce będące dopełnieniem całości

Dopełnieniem całości, czyli stołu nakrytego obrusem, ustawionej we właściwy sposób zastawy stołowej, są oczywiście sztućce. Przyrządy, jakimi posługujemy się przy jedzeniu poszczególnych dań, stanowią czasami nie lada wyzwanie dla osób niecodziennie spożywających elegancko podane posiłki. Poza oczywistymi elementami, takimi jak łyżka, widelec czy też nóż, mamy przecież jeszcze łyżeczki lub noże do ryby. Muszą one znajdować się w miejscach do tego przeznaczonych tak, aby komponować się z całością. Sztućce zawsze układane są zgodnie z zasadą mówiącą nam, iż to, co znajduje się najdalej od talerza jest najwcześniej używane. Widelce to lewa strona nakrycia, noże i łyżki do zupy znajdować się powinny po jego prawej stronie, a nad talerzem kładziemy łyżeczkę.

To są najbardziej podstawowe zasady, właściwego ułożenia sztućców na naszym stole. Miłośnicy jedzenia, często sięgający po dania wykwintne i zróżnicowane, dobrze wiedzą, jakimi sztućcami poszczególne z nich należy spożywać. To sztućce pozwalają na zachowanie i elegancji i radości z samego posiłku wynikającej. Ich wygląd i kształt zwracają na siebie uwagę i w przypadku, gdy chcemy gości zaskoczyć i zadziwić, powinniśmy szczególnie na ten element naszego stołu, zwrócić szczególną uwagę. Sztućce stanowią ważny element naszego posiłku, nie jego kwintesencję tylko dodatek, jednakże bardzo ważny. Pozwalają na smakowanie i delektowanie się jego walorami, przy utrzymaniu elegancji i wysokiego poziomu estetyki.