Stewia – naturalny zamiennik cukru

Cukier ma opinię jednego z bardziej niezdrowych produktów spożywczych – jak ognia unikają go osoby nie tylko na diecie odchudzającej, ale także takie, które chcą dbać o swój organizm.

Z tego właśnie powodu coraz większą popularnością cieszą się naturalne zamienniki cukru – jednym z nich jest stewia.

Co to jest i dlaczego warto ją stosować? Stewia to roślina z rodziny Asteraceae, która wyrasta mniej więcej na wysokość 80 centymetrów.

Jej środowiskiem naturalnym są subtropikalne łąki Ameryki Północnej i Południowej.

„Źródłem” słodkości stewii są liście – to właśnie dlatego od wieków uprawiają ją mieszkańcy Boliwii, Urugwaju, Tajlandii i Paragwaju.

Jak stewia wypada na tle cukru? Przede wszystkim jest o wiele mniej kaloryczna – jedna łyżeczka cukru to około 20 kcal, podczas gdy taka sama ilość stewii nie ma jej praktycznie w ogóle.

Co ciekawe, liście tej niezwykłej rośliny są jednocześnie aż 300 razy słodsze od cukru! Ze stewii mogą spokojnie korzystać też cukrzycy, ponieważ nie podnosi ona poziomu glukozy we krwi.