Rośliny strączkowe: z umiarem dla zdrowia

www.energiajestwnas.pl

Rośliny są ważnym elementem zdrowej diety. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Rośliny strączkowe dodatkowo dostarczają organizmowi dużą ilość białka i błonnika. Warto je jeść, jednak niezbyt często i niekoniecznie w zastępstwie mięsa. Rośliny strączkowe takie jak bób, ciecierzyca, fasola, soczewica, czy groch powinny pojawiać się na Twoim talerzu mniej więcej raz w tygodniu. Pod postacią sałatek, zup, czy dodatków obiadowych.

Rośliny strączkowe są zdrowe, zawierają bardzo dużą ilość ważnych dla zdrowia składników, jednak należy je jeść z umiarem. Nie są to rośliny odpowiednie dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego, w tym chorobami jelit, chorobami autoimmunologicznymi, a także osób z predyspozycjami do miażdżycy. Rośliny strączkowe nie są popularnym składnikiem pokarmowym ze względu na konsekwencje ich spożywania. Bardzo często prowadzą do nieprzyjemnych efektów trawiennych. Jednak zdaniem dietetyków jest to dla organizmu pozytywne w skutkach rozwiązanie. Wobec czego jedz je dla zdrowia z umiarem.