Restauracje ekskluzywne

planeta.ekozycie.net.pl

Restauracje ekskluzywne to w zasadzie, jakie? Czy chodzi tylko o menu, w którym są tylko wysokie ceny? Nie chodzi tylko o nie, chociaż te są zauważalnie wyższe od tych kameralnych, ale w zasadzie tym, co je wyróżnia to sposób urządzenia, zagospodarowania wnętrzem. W takiej restauracji nie możemy sobie pozwolić na plastikowe meble czy kiepskiej, jakości nakrycia stołu.

W takiej restauracji liczy się każdy szczegół i detal. Najczęściej do zagospodarowania przestrzeni w restauracji zaangażowani są ludzie, którzy zajmują się tym zawodowo i profesjonalnie.

Chodzi przede wszystkim o zadbanie o to by wszystko ze sobą pasowałoby każdy element był kompatybilny z marką, logo, menu. Mogłoby się wydawać, że to niedorzeczne, że te wszystkie elementy da się jakoś zaplanować i dopasować.

Otóż da się i im bardziej to wszystko wydaje nam się naturalne tym lepiej wykonana praca restauratora. W restauracji ważne jest nie tylko to, co widzimy i spożywamy, ale bardzo ważne jest też to, w jaki sposób i przez kogo jesteśmy obsługiwani.

Bardzo często w takich restauracjach kucharz wychodzi do klientów, żeby poznali osobę, która przygotowuje dla nich dania, dzięki czemu mogą powiedzieć o swoim zadowoleniu z przygotowanej potrawy/potraw. W takich miejscach ważną rolę odgrywają również kelnerzy, którzy mają za zadania opiekować się swoimi klientami dbać o to by podane dania im smakowały, nie mogą być napastliwi, ale nie mogą też być całkowicie niedostępni i niewidoczni, ponieważ klient musi mieć poczucie, że kiedy będzie potrzebował pomocy na przykład przy wyborze ten jest blisko.