Przemysł spożywczy rozwija się wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na różnego rodzaju produkty. Jeszcze do niedawna nie wyobrażaliśmy sobie, aby ogólno dostępne były produkty na przykład dedykowane, ekologiczne, czy żywność prozdrowotna.
Dzisiaj tego typu żywność można znaleźć w wielu sklepach. To za sprawą tego, że rośnie popyt na ten rodzaj produktów.
Żywność prozdrowotna jest coraz bardziej doceniana przez konsumentów. Podobnie jest z produktami dedykowanymi, po które sięgają osoby zmagające się z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, czy nietolerancją glutenu lub laktozy.
Obecnie na rynku jest coraz większy wybór tego typu żywności, a w miarę kolejnych lat oferta podobnych produktów będzie się poszerzała. Rozwija się bowiem rynek ekologicznych, prozdrowotnych i dedykowanych produktów spożywczych.
Coraz większa liczba producentów decyduje się na produkcję tego typu żywności, ponieważ widzi w niej potencjał. Z roku na rok, po tego typu żywność sięga coraz większa liczba osób, a to jest bodźcem do tego, aby produkować jej więcej i w nowych odsłonach.
Topinambur – niezwykłe warzywo w kuchni
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia rosyjska