Nasiona i kiełki jedz na zdrowie

Oprócz warzyw i owoców, jako produktów niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, wśród produktów naturalnych warto także zwrócić uwagę na kiełki i nasiona. Są one źródłem wielu witamin i minerałów.

Kiełki to bomba aminokwasów, błonnika i składników mineralnych. Połączenie ich wszystkich sprawia, że są one naturalnym zastrzykiem energii, a dodatkowo pozwalają chronić organizm przed infekcjami.

Warto zwrócić szczególną uwagę na kiełki brokułów, rzodkiewki, soczewicy, czy lucerny. Nasiona, podobnie jak kiełki to jedne ze zdrowszych produktów odżywczych.

W zależności od ich rodzaju polecane są na wiele dolegliwości, jak również po to by uchronić organizm przed chorobami. Nasiona, które warto ugościć na talerzu to nasiona słonecznika, lnu, kminku, pestki dyni, czy winogrona.

Nasiona i kiełki warto dodawać do sałatek. Nasiona w szczególności sprawdzą się także jako dodatek do płatków, czy jogurtów naturalnych.

Kiełki natomiast dodadzą smaku nawet najnudniejszym kanapkom. Te produkty są nie tylko zdrowe, ale również smaczne.

Przekonaj się sam!.