Mięsko dobrze przyprawione

Dobra polska i nie tylko polska kuchnia to również mięso. Można je przyrządzać na wiele sposobów, ale zazwyczaj spożywamy mięso smażone lub pieczone. Jeśli tak, to bardzo ważne jest jego odpowiednie przyprawienie – tak aby cieszyło nasze podniebienia znakomitym smakiem.

Każde bez wyjątku mięso możemy swobodnie marynować. Marynata spełnia dwa zadania. Po pierwsze nadaje mięsu intensywny aromat i sprawia, że staje się ono miękkie i soczyste.

Po drugie stanowi bazę dla sosu, który powstanie w trakcie pieczenia lub smażenia. Zgodnie z najlepiej pojętą sztuką kulinarną, sos powinien ograniczać swój skład do soków, które odda mięso oraz do przypraw, w których zostanie ono zamarynowane. Utarło się jednak, że wiele gospodyń, a także niektórzy kucharze, zagęszczają sosy mąką oraz śmietanką.

W pewnych sytuacjach ma to uzasadnienie, jednak nie powinniśmy tego nadużywać. Miejmy na uwadze, że sos powinien koncentrować w sobie smaki i aromaty naszych produktów, a wszelkie dodatki sprawiają, iż staje się mniej intensywny.