Kuchnia włoska

www.fundacjamarszzebry.pl

Wydaje się, że stwierdzenie, iż kuchnia włoska jest najbardziej znaną w świecie, spośród wszystkich europejskich, jest właściwe, ponieważ to właśnie potrawy włoskiego pochodzenia spotkać możemy na stołach, nawet w najodleglejszych miejscach świata. Któż przecież nie zna spaghetti lub pizzy, uważanych za dania flagowe tego regionu.

Na terenie całego kraju spotkać możemy zapachy i smaki, które nawet najprostszym potrawom nadają włoski smak. Dodatek serów takich jak gorgonzola, parmezan czy też mozzarella, czynią dania specjalnymi i bardzo lubianymi.

Lasagne, ravioli czy tortellini to prawdziwe włoskie specjały, łatwe i proste a do tego bardzo, bardzo smaczne. Nie sposób myśląc o włoskiej kuchni nie wspomnieć o pomidorach, cebuli i czosnku używanych, każdego dnia i będących podstawą wielu dań.

To właśnie one w połączeniu z innymi dodatkami oraz świeżymi ziołami, oregano, bazylią i oczywiście oliwą z oliwek, stanowią kwintesencję włoskich smaków. Nie zapominajmy także o włoskich słodkościach, deserach tiramisu, panna cotta i przede wszystkim lodach, które stanowią o włoskiej przyjemności jedzenia.