Kuchnia meksykańska

Kuchnia pochodząca z Meksyku znana jest nam nie tylko z filmów, ale także i z obcowania z nią na terenie naszego kraju. Wszelkiego rodzaju tortille, burritos czy też tacos, mają swoje korzenie właśnie w odległym Meksyku. Cały kraj, pomimo, iż składa się aż z 31 regionów wynikających z podziału administracyjnego zespolony jest w jedną kulinarną całość kilkoma produktami żywnościowymi. Są to, przede wszystkim, fasola, kukurydza, pomidory i chili.

Słodkie ziemniaki, egzotyczne owoce, orzechy, dynia czy też czekolada przybyły wraz z pojawieniem się Hiszpanów i na stałe zagościły w tym zakątku świata. Kuchnia meksykańska jest bardzo kolorowa i smaczna, choć potrafi być także zaskakująca, gdyż poza podstawowymi składnikami wykorzystuje także pasikoniki, insekty czy też jaja mrówek. Jednakże meksykańska tortilla z farszem dostosowanym do osobistych upodobań, zawładnęła sercami ludzi w wielu krajach. Ostra fasola, czy też sos guacamole zachwycają i smakują zarówno w Meksyku jak i w Polsce.