
Europejska kuchnia jest bardzo różnorodną. Zachwyca swoimi smakami i kolorystyką, produktami używanymi do przygotowywania specyficznych i charakterystycznych dla danego regionu, potraw. W chwili gdy chcesz spróbować czegoś włoskiego sprawdź jak pizzeria poznań dowóz to robi i poczuj się jak we Włoszech!
Podziwiając- smakujemy, smakując- poznajemy i zakochujemy się w europejskich smakach. W czołówce tych najbardziej znanych europejskich kuchni, znajduje się oczywiście kuchnia francuska czy też śródziemnomorska.
Rzadko natomiast zauważamy dania pochodzące z Hiszpanii, choć przecież tamtejsze smaki i tradycje są bardzo ciekawymi. Ze względu na swoje położenie, od zawsze Półwysep Iberyjski nawiedzany był przez różnych najeźdźców, którzy zostawili po sobie mnóstwo pamiątek, zarówno tych negatywnych jak i pozytywnych.
Cynamon, kmin, kolendra czy też migdały zostały do Hiszpanii przywiezione i tutaj zostały już na zawsze. Cytrusy, daktyle, cukinie, bakłażany, pomidory oraz dania z ryb i owoców morza, owcze i kozie produkty to stałe elementy tejże kuchni.
Jednakże zapomnieć nie możemy oczywiście i o oliwkach dojrzewających w tym klimacie oraz winie powstającym z dojrzewających w tym regionie owoców, będących stałym elementem kuchni hiszpańskiej.
Topinambur – niezwykłe warzywo w kuchni
Kuchnia rosyjska
Kuchnia francuska