Kuchnia hiszpańska

Europejska kuchnia jest bardzo różnorodną. Zachwyca swoimi smakami i kolorystyką, produktami używanymi do przygotowywania specyficznych i charakterystycznych dla danego regionu, potraw.

Podziwiając- smakujemy, smakując- poznajemy i zakochujemy się w europejskich smakach. W czołówce tych najbardziej znanych europejskich kuchni, znajduje się oczywiście kuchnia francuska czy też śródziemnomorska.

Rzadko natomiast zauważamy dania pochodzące z Hiszpanii, choć przecież tamtejsze smaki i tradycje są bardzo ciekawymi. Ze względu na swoje położenie, od zawsze Półwysep Iberyjski nawiedzany był przez różnych najeźdźców, którzy zostawili po sobie mnóstwo pamiątek, zarówno tych negatywnych jak i pozytywnych.

Cynamon, kmin, kolendra czy też migdały zostały do Hiszpanii przywiezione i tutaj zostały już na zawsze. Cytrusy, daktyle, cukinie, bakłażany, pomidory oraz dania z ryb i owoców morza, owcze i kozie produkty to stałe elementy tejże kuchni.

Jednakże zapomnieć nie możemy oczywiście i o oliwkach dojrzewających w tym klimacie oraz winie powstającym z dojrzewających w tym regionie owoców, będących stałym elementem kuchni hiszpańskiej.