Kuchnia francuska

Francja, bardzo często uważana jest za kolebkę całej europejskiej sztuki kulinarnej.

Ze względu na swoją historię, lata minione, które epatowały przepychem, przyjęciami i dworskimi manierami, sztuka kulinarna wzniosła się także na wyżyny.

Francja stanowi ojczyznę prawdziwych mistrzów kuchni, osób, które na zawsze wpisały się do historii i kanonów kulinarnego piękna.

To one stworzyły tzw.

kucharstwo wysokie, czyli haute cuisine, które od dłuższego czasu wypierane zostaje przez nouvelle cuisine, czyli styl preferujący dania lżejsze, zdrowsze i łatwiejsze do przygotowania, ale także eleganckie.

Francuskie dania takie jak na przykład zupa cebulowa, wszelkiego rodzaju tarty, bagietki czy też bardziej wykwintne: żabie udka i ślimaki, stanowią o charakterze francuskiego jedzenia.

Jedzenia sycącego, smacznego i czasami bardzo wykwintnego, będącego ucztą dla wszystkich zmysłów.

Każdy, kto choć raz spróbował deseru, będącego tak naprawdę symbolem Francji, zwanego creme brulee, już nigdy nie zapomni tego smaku i zawsze będzie wspominał wizytę we francuskiej kuchni, jako coś wspaniałego.