
Francja, bardzo często uważana jest za kolebkę całej europejskiej sztuki kulinarnej.
Ze względu na swoją historię, lata minione, które epatowały przepychem, przyjęciami i dworskimi manierami, sztuka kulinarna wzniosła się także na wyżyny.
Francja stanowi ojczyznę prawdziwych mistrzów kuchni, osób, które na zawsze wpisały się do historii i kanonów kulinarnego piękna.
To one stworzyły tzw.
kucharstwo wysokie, czyli haute cuisine, które od dłuższego czasu wypierane zostaje przez nouvelle cuisine, czyli styl preferujący dania lżejsze, zdrowsze i łatwiejsze do przygotowania, ale także eleganckie.
Francuskie dania takie jak na przykład zupa cebulowa, wszelkiego rodzaju tarty, bagietki czy też bardziej wykwintne: żabie udka i ślimaki, stanowią o charakterze francuskiego jedzenia.
Jedzenia sycącego, smacznego i czasami bardzo wykwintnego, będącego ucztą dla wszystkich zmysłów.
Każdy, kto choć raz spróbował deseru, będącego tak naprawdę symbolem Francji, zwanego creme brulee, już nigdy nie zapomni tego smaku i zawsze będzie wspominał wizytę we francuskiej kuchni, jako coś wspaniałego.
Topinambur – niezwykłe warzywo w kuchni
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia rosyjska