Jakie podać mięsa na komunijnym obiedzie?

Na komunijnym stole powinno pojawić się kilka rodzajów mięsa po to, by zaspokoić gusta smakowe wszystkich gości, oto kilka propozycji. Pieczone udka z ziołami – umyj cytrynę, osusz i zetrzyj około 1 łyżeczki skórki. Z owocu wyciśnij sok.

Skórkę, sok, zioła, pieprz i masło rozgrzej w małym garnku. Udka starannie umyj i natrzyj solą. Ułóż na blaszce i posmaruj mieszanką ziołową.

Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 200ºC, polewając, co jakiś czas zbierającym się tłuszczem. Medaliony w sosie – polędwiczki wieprzowe opłucz zimną wodą i starannie osusz. Każdą z nich potnij na dość grube plastry, lekko rozbij.

Usmaż na rumiano, posyp solą i pieprzem, posiekaj na drobno natkę pietruszki. Na patelnię wlej śmietankę, podgrzej, dodaj pietruszkę i wymieszaj. Ciepłe mięso polej sosem i udekoruj listkami pietruszki.

Devolay – schab pokrój w plastry i cienko rozbij, posyp solą i pieprzem. Na połowie mięsa ułóż starty żółty ser i zwiń drugą stronę tak, by brzegi mięsa się skleiły. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmaż.