Dieta antynowotworowa

Choroba nowotworowa dla większości z nas wciąż brzmi jak wyrok śmierci. Nic dziwnego – pomimo postępu medycy, naukowcom cały czas nie udaje się wynaleźć leku, który całkowicie pokonał by podstępnego raka. Co więcej, eksperci szacują, że w najbliższych dekadach chorych z roku na rok będzie coraz więcej. Nie oznacza to oczywiście, że wobec nowotworu jesteśmy zupełnie bezbronni.

Przed jego wystąpieniem możemy bronić się nawet. odpowiednią dietą. Jakie produkty warto więc na stałe włączyć w swój jadłospis? Przede wszystkim do przygotowywanych przez nas potraw częściej powinniśmy dodawać czosnek i cebulę. Zawarte w nich związki, czyli allicyna oraz kwercetyna odpowiednio hamują wzrost komórek nowotworowych oraz niwelują działanie czynników rakotwórczych.

W diecie antynowotworowej powinna znaleźć się również soja – jeden z jej składników jest bowiem bardzo podobny do estrogenu. Dobrze jeść często także kapustę, brokuły oraz inne warzywa krzyżowe. Gotowe przez nas posiłki warto przyprawiać ostrymi przyprawami – zawierającymi kurkuminę oraz kapsaicynę. Komórki nowotworowe nie lubią także substancji znajdujących się w zielonej herbacie.