Czym doprawiać sałatki?

Rozmaite sałatki są niezastąpionym elementem jadłospisu każdej osoby, która pragnie dbać o swoje zdrowie i dążyć do uzyskania szczupłej sylwetki. Należy jednak pamiętać, że mowa tutaj przede wszystkim o lekkich, warzywnych kompozycjach – nie należy utożsamiać wspominanej sałatki z tradycyjną sałatką warzywną z dodatkiem majonezu! Jak doprawić sałatkę, by jej jedzeni było korzystne dla naszego zdrowia? Kiedy rozpoczynasz dietę, powinieneś wyrzucić wszystkie gotowe kompozycje przypraw, które możesz znaleźć w swojej kuchni. Ta sama zasada dotyczy również gotowych sosów sałatkowych, które należy jedynie wymieszać z odrobiną oleju i wody. W takiej paczuszce zamknięte będą przede wszystkim sól oraz sztuczne aromaty. Aby odpowiednio doprawić sałatkę, sięgnij przede wszystkim po świeże lub suszone zioła oraz świeżo mielony pieprz.

Jeśli nie potrafisz zupełnie zrezygnować z soli, zdecyduj się raczej na sól morską. Istotnym elementem każdej sałatki jest także dressing. W tym przypadku najlepiej wykorzystać oliwę z oliwek lub ocet. Pierwszy z tych produktów zawiera tłuszcze nienasycone, które są korzystne dla naszego zdrowia. Z kolei ocet ułatwia spalanie tłuszczu, jest intensywny w smaku, a jednocześnie ma zero kalorii!.