Ciecierzyca – skarbnica białka

Ciecierzyca to warzywo z rodziny bobowatych, która wykorzystywana jest przede wszystkim na Bliskim Wschodzie oraz Indiach. To właśnie w tym rejonach robi się z niej egzotyczny dla nas hummus, czyli pastę z dodatkiem tahiny. Stanowi ona też bazę do wielu ostrych potraw podobnych do naszego leczo.

Na pewno warto wziąć przykład z tamtejszej ludności i także włączyć ciecierzycę do swojej diety – nie tylko ze względu na niepowtarzalne walory smakowe. Ciecierzyca to bowiem ogromnie bogate źródło pełnowartościowego białka. Z powodzeniem można nią zastąpić w swoim jadłospisie nawet mięso.

Dodatkowo cieciorka zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Dzięki niej możemy więc uniknąć m.

in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Jej dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy wzmaga też wysoka zawartość potasu.

Jako, że ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, mogą po nią też sięgać cukrzycy. Już dziś wypróbujmy więc dania Bliskiego Wschodu zawierających cieciorkę – naprawdę warto.