Banki żywności – co to takiego?

www.desig-n.pl

Jak często wyrzucamy jedzenie do kosza? Niestety, zdarza się to często, a jeśli nie w naszych własnych domach, to na naszym podwórku – w sklepach spożywczych i handlowych. Jednocześnie około 2 miliardy ludzi na świecie jest niedożywionych, a ponad 800 milionów głoduje.

Federacja Polskich Banków Żywności to zrzeszenie 31 jednostek na terenie całej Polski, której celem jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz walka z głodem. Banki Żywności działają poprzez fundacje charytatywne, które zajmują się dystrybucją produktów i dożywianiem potrzebujących.

Artykuły spożywcze czerpane są z miejsc, gdzie istnieje nadprodukcja, sklepów spożywczych, których produkty niedługo utracą termin ważności, od darczyńców i bezinteresownych sponsorów. Federacja ma również na celu podnoszenie świadomości społecznej, opartej na przeciwdziałaniu marnowania artykułów spożywczych.

Likwidacja szkód - tutaj

Dzięki Bankom Żywności osoby potrzebujące i pozbawione środków do życia, mogą otrzymać pomoc i wsparcie.