Aromat nie bierze się znikąd

Co decyduje o tym, że przyprawy i zioła, po które tak chętnie sięgamy w codziennym i odświętnym gotowaniu tak diametralnie zmieniają charakter spożywanych pokarmów? Sekret tkwi w ich aromatycznych właściwościach, bo właśnie tego w pierwszej kolejności oczekujemy od przyprawy – aromatu. Praktycznie każde zioło lub ziarno stosowane w kuchni ma swój specyficzny bukiet. Składają się na niego głównie olejki eteryczne – w pełni naturalne i wytwarzane przez rośliny w procesie ich wzrostu.

Część z nich ma nie tylko kapitalne walory smakowe, ale także zdrowotne, wpływają one choćby pozytywnie na nasze układ trawienny, stąd zaleca się, by do dań „wydymających” dodawać kminek czy majeranek. Pamiętajmy, że naturalnej przyprawy i jej aromatu nie da się w żaden sposób zastąpić syntetycznymi zamiennikami. Wiele zapachów i aromatów da się wytworzyć w warunkach laboratoryjnych, lecz nigdy nie będą one tak wartościowe jak te, które pochodzą wprost z natury.

Gotując sięgajmy wyłącznie po te ostatnie, co docenią wszyscy domownicy.